Mis internetist kadus ja mis jäi siiani


E-post 

Tänapäeval iga inimene, kellel on juurdepääs Internetile, kasutab e-posti. Raske on ette kujutada oma elu ilma meilita. Selle arvutifunktsiooni ajalugu on aga palju pikem, kui enamik inimesi arvab.
Arvatakse, et see arvuti funktsioon ilmus esmakordselt 1965. aastal Massachusettsi Tehnoloogiainstituudis. Esialgu piirdus funktsionaalsus sõnumite edastamisega sama arvuti kasutajate vahel. Sel ajal võis ühel arvutil olla kuni 100 kasutajat. Esimene omalaadne e-posti edastussüsteem kandis nime MAILBOX. Teine samasugune meilisõnumiprogramm, mis sel ajal töötas, kandis nime SNDMSG. Aja jooksul arvutid arenesid ja sai võimalikuks sõnumite saatmine võrguga ühendatud arvutite vahel. See muutis kogu süsteemi keerulisemaks, kuna nüüd oli kirja jõudmiseks vaja täpsustada konkreetne aadress. Mehele nimega Ray Tomlinson omistatakse e -posti leiutaja, nagu me oleme harjunud seda nägema. Ta otsustas kasutada @ märki, et näidata sõnumite saatmist ühest arvutist teise. Vasak külg enne @ on postkasti nimi, parem pool näitab serveri domeeninime, kus postkast asub. Kui Tomlinson selle uuenduse tegi, hakkas meil väga kiiresti populaarsust koguma. Alates Interneti tulekust on e -posti populaarsus veelgi kasvanud ja seda kasutavad nüüd peaaegu kõik.


Netscape

Netscape Communications asutati Ameerika ärimehe James Clarki juhtimisel. Ta pani kokku perspektiivse õpilaste meeskonna: Mark Anderson, Lou Montulli, Robert McCool ja Eric Bean. Ettevõte asutati 1994. Esialgu oli ettevõttel ainult üks toode, brauser Netscape ise, kuid ettevõte ei kannatanud seda vähimalgi määral. Brauser töötas täiustatud NCSA Mosaic platvormil. Netscape'i edu üheks oluliseks põhjuseks oli jaosvara süsteemi väljatöötamine, mis võimaldas kasutajal brauseri otse tootja veebisaidilt alla laadida ja isegi tasuta proovida. 1995. aasta alguses lisas brauser toe unikaalsetele siltidele, mis ei olnud HTML -is, mis tegi ilusamaks brauseri visuaalset komponenti ja edestas konkurentsi. Kuna need märgendid töötas välja Netscape, ei toetanud neid märgendeid teised brauserid, mis sundis kasutajaid seda brauserit kasutama.
Viga, mis viis ettevõtte surmani, tehti siis, kui Netscape ei ostnud Mosaici brauseri kasutamise õigusi välja. Hiljem ostis selle brauseri Microsoft ja selle põhjal hakkas arenema brauser Explorer.
Peagi hakkas Microsoft aktiivselt rahastama HTML -i keelt ja nüüdsest kooskõlastati kõik selle keele uuendused Microsoftiga ning enamik neist uuendustest ilmusid Exploreri arendamise huvides. Viimane löök Netscape'ile oli Microsofti otsus levitada oma brauser tasuta ja integreerida see Windowsi. Pärast seda sai Explorer turust 90% ja Netscape polnud enam tõsine konkurent. Nüüd ei kasutata enam selle ettevõtte brauserit, kuna selle on asendanud konkurentsivõimelisemad brauserid.


viited

  1. https://www.bookyourdata.com/email-list-database/a-brief-history-of-email
  1. https://nestor.minsk.by/kg/2007/47/kg74712.html


Comments

Popular posts from this blog

Mis Eesti infoühiskonna arengukavast 2020 oli realiseeritud ja mis ei ole?

Kasutatavus

Autoriõigused