IT maailma lahendused


Napster(1999)

Digimuusika revolutsioon sai alguse Napsterist. Selle teenuse käivitasid 1999. aastal teismelised Sean ja John Fanning ning Sean Parker. Teenus oli failide jagamise võrk. Rakendust oli lihtne kasutada ja oli võimalus konto tasuta luua. Programm on spetsialiseerunud helifailide (mp3) vahetamisele Interneti kaudu. Teenus oli väga populaarne ja andis tasuta juurdepääsu suurele hulgale muusikale. Tippajal oli Napsteril umbes 80 miljonit registreeritud kasutajat. Suure hulga autoriõigusega kaitstud muusika levitamise tõttu kaevati ettevõte peagi kohtusse ja selle tulemusena lõpetas programm oma tegevuse.


Iphone 2g(2007)

Esimese iPhone'i esitlus oli nutitelefonide maailmas tõeline revolutsioon. Nutitelefone on varemgi müüdud, kuid see oli esimene iPhone, millest sai esimene nutitelefon selles mõttes, millega oleme täna harjunud. Enne teda nägid nutitelefonid teistsugused välja: palju nuppe esipaneelil, väike ekraan. Kuigi sellel Apple'i tootel polnud muljetavaldavaid andmeid, oli see kena disainiga, hõlpsasti kasutatav ja sellel oli täiesti uusi funktsioone. Selle telefoni peamine eelis selle esitluse ajal on selle 3,5-tolline ekraan, mis suudab tajuda mitu klikki korraga. Operatsioonisüsteem oli suletud, mis mõnele kasutajale väljaandmise ajal ei meeldinud, kuid sellel olid toredad animatsioonid, selge ja hõlpsasti kasutatav liides ning lihtsusele vaatamata korralik funktsioonide komplekt. Esimese iPhone'i esitamine muutis nutitelefonide turgu igaveseks, sest pärast selle seadme esitamist hakkasid konkurendid üldisele ideele sarnaseid telefone valmistama ja loobusid lõpuks nuputelefonidest.


Raspberry Pi(2013)

Raspberry Pi on väike, odav arvuti, mis töötab Pythonil. See on umbes akupanga suurune ja maksab keskmiselt 30 dollarit.
Selle seadme väljatöötamist alustas 2006. aastal Cambridgi ülikooli füüsika ja inseneri eriala üliõpilane Eben Upton. Toona märkas ta, et paljudel koolidel ja ülikoolidel puudusid arvutid, sest koolid ei saanud kõrge hinna tõttu piisavalt osta. Eben otsustas selle probleemi lahendada ja luua väikese, lihtsa ja odava arvuti, mida igaüks saab endale lubada. Esimesed prototüübid loodi juba 2006. aastal ja 2013. aastal toodi selle seadme esimene tootmismudel välja 25 dollari eest. Selle seadme kasutamiseks peab kasutaja kirjutama Pythoni koodi, et teha seda, mida ta soovib. Nüüd on see arvuti juba neljandas põlvkonnas olemas ja naudib suurt populaarsust, eriti programmeerijate seas, kuna selle seadme abil saate teha erinevaid huvitavaid projekte. Selle seadmega saate teha kõike alates kodu turvasüsteemist kuni piraatraadio ja minecrafti serverini.


viited:

  1. https://www.theguardian.com/music/2013/feb/24/napster-music-free-file-sharing
  2. https://www.bbc.com/culture/article/20190531-napster-turns-20-how-it-changed-the-music-industry
  3. https://www.imore.com/history-iphone-original
  4. https://raspberrytips.com/raspberry-pi-history/


Comments

Popular posts from this blog

Mis Eesti infoühiskonna arengukavast 2020 oli realiseeritud ja mis ei ole?

Kasutatavus

Autoriõigused